Verbindingen Leggen

Ter gelegenheid van het bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan de provincies Groningen en Drenthe hebben zij het beeld ‘Verbindingen Leggen’ ontvangen.
Dit beeld ‘Verbindingen Leggen’ bestaat uit een ‘oneindig aantal’ schakels, die samen een lange ketting vormen. Dit is een metafoor voor het doel dat onze Koning zich heeft gesteld: Hij wil tijdens zijn koningschap verbindingen leggen, zoals hij verwoord heeft in zijn kroningsspeech. Maar… in zijn speech zegt hij méér. Namelijk dat hij ons, alle burgers, nodig heeft. “Onze kracht ligt in samenwerking”. De totale ketting staat symbool voor die samenwerking: Ieder is een eigen schakel hierin. “De hoop van ons land schuilt in het samenspel van alle mensen”. Daarom zijn in het beeld alle kleuren gebruikt. Dat staat voor de eigenheid en verscheidenheid van ieder mens afzonderlijk. Samen vormen we een eenheid.
Koning Willem Alexander en Koningin Máxima hebben daarom de gehele ketting cadeau gekregen. Het is een gift van vertrouwen. Omdat we samen die verbinding waarmaken, hebt u van de ketting van Koning Willem Alexander deze schakel gekregen “om op voet van gelijkwaardigheid mee te bouwen”. Koning Willem Alexander vind het koningschap niet statisch; doordat u deze schakel uit zijn verbindende ketting heeft ontvangen, wordt dit beeld ook dynamisch.